Projecten

Nelson Latif Trio

Dit trio speelt eigen composities en andere Braziliaanse muziek. De arrangementen laten veel ruimte voor improvisatie, waarbij altijd de akoestische klankkleur behouden blijft, het belangrijkste karakteristiek van de Braziliaanse muziek.

Het trio heeft al in verschillende landen opgetreden, en heeft zijn eerste album opgenomen in Seoel met de Koreaanse zanger Kim Jun. De band bestaat uit Nelson Latif op cavaquinho en akoestische gitaar, Daniel Miranda op akoestische en tiensnarige gitaar en Nema Lopes als percussionist.

nota musical Calango
nota musical Balaio de Baru
Trio Baru

website

De gitaristen Bosco Oliveira en Nelson Latif vormen samen met percussionist Rafael dos Santos de nieuwe line-up van Trio Baru, een groep die de laatste zes jaar in verschillende landen verspreid over de hele wereld tourde.

In hun nieuwe programma Violao Brasileiro (Braziliaanse Gitaar) zullen ze een grote verscheidenheid aan snaarinstrumenten bespelen. Het repertoire bestaat uit eigen composities en uit werken van de grote Braziliaanse meesters Villa-Lobos, Jacob do Bandolim, Egberto Gismonti, Garoto en Baden Powell. Alle stukken zijn gearrangeerd in de unieke stijl die Trio Baru eigen is.

João Bosco de Oliveira werd geboren in Brasília in 1967 en begon zijn gitaar studie toen hij acht jaar oud was. Hij studeerde aan de Escola de Música de Brasília en de Universiteit van Brasília-UNB, waar hij in 1992 afstudeerde. Bosco nam deel aan verschillende internationale gitaar competities en won er daar vier van. Hij heeft opgetreden in Brasília en andere Braziliaanse steden en ontvangt altijd uitstekende recensies in de Braziliaanse pers. Bosco Oliveira is de coördinator van het klassieke gitaar departement op de Escola de Música de Brasília, waar hij les geeft sinds 1993.

Drummer en percussionist Rafael dos Santon is afkomstig uit São Luiz en staat bekend om zijn muzikale diversiteit. Hij is gespecialiseerd in het mixen van traditionele stijlen uit de Afro-Braziliaanse muziek met moderne muziek zoals de Noord-Amerikaanse jazz. Rafael is als docent verbonden aan de beroemde choro school Rafael Rabello in Brasília. Naast Trio Baru is hij regelmatig op het podium te zien als begeleider van de grootste Braziliaanse zangers van dit moment.

Afro-Sambas
Misturada
Carioquinha
Taiane
Guitar Syndicate

website

Nelson Latif (Brazilië) - acc. gitaar en cavaquinho
David Golek (Israël) - ell. gittar
Daniel de Moraes (Uruguay) - acc. gittar
Breno Virícimo (Brazilië) - contrabas
Olaf Keus (Nederlands) - drums

De Guitar Syndicate is een ontmoeting tussen drie gitaristen uit verschillende achtergronden met groovy contrabas en drums. Hun muziek gaat verder dan een bepaald genre in de muziek. Ze zorgen voor een unieke caleidoscoop van stijlen. De invloeden van Jazz, Latin, Braziliaanse en klassieke komen allemaal samen.


Project “Alma Brasileira” en lezing “Omzwervingen in de Braziliaanse Muziek”

website

Het project “Alma Brasileira” (Ziel van Brazilië) is opgezet voor universiteiten, Braziliaanse ambassades en Braziliaanse studiecentra over de hele wereld. Het kan ook aangepast worden voor conservatoria en instellingen voor sociale wetenschappen. Het omvat vijf dagen vol activiteiten waarbij de Braziliaanse muziek centraal staat. Workshops voor musici, concerten en de lezing “Omzwervingen door de Braziliaanse Muziek” schildert een breed panorama van de muziek en de cultuur van Brazilië.

De lezing “Omzwervingen door de Braziliaanse Muziek” belicht de verschillende stromingen binnen de Braziliaanse muziek, waarbij de muziekstijlen die in de twintigste eeuw zijn ontstaan worden gebruikt als richtlijnen. Nelson Latif trekt parallellen tussen de politieke situatie binnen en buiten Brazilë, en de invloed daarvan op Braziliaanse artiesten. Daardoor geeft hij het publiek een breed beeld van de Braziliaanse muziek en samenleving. De hele lezing wordt geïllustreerd met muzikale voorbeelden, die live worden uitgevoerd door het Trio Baru. De lezing begint in de jaren 20, met de Semana de Arte Moderna (Week van de Moderne Kunst) in São Paulo, en de muziekwereld in Rio de Janeiro, ten tijde van componisten als Chiquinha Gonzaga, Villa-Lobos en Pixinguinha. Hij eindigt met een analyse van de huidige cultuur van Brazilië, waarbij de vraag gesteld wordt of heden ten dage, gezien de globalisering van de wereld, het “anthropophage paradigma” van de jaren 20 nog wel gebruikt kan worden.
Workshop “Projeto Batucada”

Een muziekprogramma waarin de ritmische Braziliaanse muziek centraal staat. De muzikanten laten allerlei muziekstijlen aan bod komen, die Indiaanse, Afrikaanse en Europese elementen bevatten en om beurten op de voorgrond geplaatst worden. Er wordt een belangrijke plaats ingeruimd voor de leerlingen; ze zingen enkele eenvoudige liedjes mee, ze klappen vraag- en antwoordpatronen en als de sfeer het toelaat wordt er gedanst.